1. Daca ar trebui sa caracterizati in cateva cuvinte aceasta amenajare, care ar fi ele?

În cadrul acestei amenajări, ne-am propus să realizam un spațiu care să insufle masculinitate, eleganță și simplitate. Astfel, aici, suntem întâmpinați de finisaje calde precum furnirul mobilierului și parchetul, cu suprafețe mai reci, uniforme, de griuri colorate și juxtapuneri de textile,sticlă și alamă puse delicat în echilibru.

2. In ce stil se incadreaza amenajarea?

Amenajarea a fost realizată în manieră contemporan – modernistă, cu inserții metalice în furnir pentru o notă luxury, dar totodată minimalist, prin prisma simplității formei și a compoziției de mobilier propuse. Având că punct de plecare tema de „Bachelor”, am păstrat că fundal nuanțe de griuri colorate, cu mix de lemn și accente în nuanțe deschise, precum finisajul canapelei.

3. A existat vreo impunere din partea beneficiarului sau vi s-a lasat mana libera?

Încă de la preluarea temei, beneficiarul a știut ce atmosferă vrea să găsească acasă iar colaborarea noastră a fost una frumoasă și îndreptată către conturarea acesteia. Toate propunerile au avut că suport discuția inițială, la care am identificat și prioritizat nevoile și dorințele beneficiarului cu ceea ce putea spațiul să ne ofere. Astfel, partea conceptulala a proiectului a coincis în proporție de 95% cu rezultatul final, chiar dacă am avut libertatea de a propune ce am considerat noi că se pretează cu tema. În plus, beneficiarul a ales să lucreze cu noi, în urma consultării portofoliului unde a văzut și apreciat stilul amenajărilor și direcția acestora. Personal, consider că o astfel de colaborare și abordare face mult mai ușoară colaborarea dintre arhitect/designer și client, deoarece discuția se poarta în “același limbaj” și vizual îi este mai ușor și beneficiarului să “vadă” imaginea de ansamblu a proiectului când se trece totul pe hârtie, înainte de imaginile fotorealistice ale conceptului propus.

4. Care au fost cele mai mari provocari cu care v-ati confruntat si cum au fost ele abordate?

Toate aceste provocări au ținut mai mult de manipularea pieselor grele propuse în amenajare, pentru care nu aveam cum să le aducem cu macara pe exterior și care se puteau sparge rapid. Aici întră lastra de onix a peretelui din dus, care cântărește 230kg și cada din compozit care are 200kg. Ambele sunt dificil de manipulat și fară să ai 4 rânduri de scări înguste pe care să le urci și uși mai mici decât gabaritul lor pe care să le treci. Dar în final totul a ajuns întreg pe poziție și s-a încheiat cu bine. Un alt aspect care a ținut mai mult de creativitate a fost mascarea traseului conductei de gaz, de la intrarea în casa până în living.

5. Descrieti, va rog, felul in care sunt impartite functiunile.

Acest apartament este decomantat, deci accesul se face printr-un hol care leagă toate camerele între ele ceea ce este perfect, doar că un mare dezavantaj în această trama este poziționarea accesului în apartament în zona de noapte, când ar fi trebui să fie lângă zona de zi. Acest lucru face mai dificilă manipularea cumpărăturilor de exemplu, care trebuiesc lăsate în hol și ulterior mutate în bucătărie, după ce străbați holul. Astfel, în zona din stânga accesului încep dormitoarele, cu cel matrimonial și baia proprie, un dormitor de oaspeți, dressigul, accesul către living și baie de oaspeți. Livingul este unul de tip open space cu bucătăria, care are zona de dining integrată în insulă sub forma de bar.

6. Ce paleta cromatica si ce materiale au fost alese pentru fiecare functiune si de ce?

Beneficiarul, după cum am menționat anterior, a ales special portofoliul deoarcea a recunoscut potențialul și s-a identificat cu stilul meu. Mi-a spus direct “ Eduard, mie îmi place mult ceea ce am văzut și am venit să mă ajuți să facem ceva frumos!” Asta am și făcut. În maniera “Bachelor”, stil minimalist și cromatica închisă, am realizat acest apartament care te trimite cu gândul la un apartament luxury dintr-un lanț hotelier occidental. Pentru întreg spațiul am ținut o cromatică similara de joc al griurilor colorate și furnir de lemn, inversând raportul de nuanțe închise saau deschise în funcție de tipul de zonă, de zi sau de noapte. Pentru dormitor am folosit tapițerie și draperie din catifea în nuanțe închise, mobilier cu inserții metalice și de sticlă neagră în mdf furniruit și vopsit. La fel și pentru restul zonei de noapte, inclusiv camerele de baie, urmăresc tonuri mai închise de gri și negru pentru contrast. În zona de zi, suprafețele mai mari, precum draperiile, canapeaua sau scaunele de la bar, au finisajele în tonuri mai calde și deschise, pentru că atmosfera de aici să fie una mai joviala, spre deosebire de cea serena din zona de noapte.

7. Care este legatura dintre cromatica, materiale folosite, linia mobilierului si iluminat? Cat de important este iluminatul in conceptul amenajarii?

Pe partea de iluminat, am optat pentru un sistem automatizat de control cu scenarii integrate. Prin intermediul telefonului, beneficiarul preia mult mai ușor controlul atmosferei din casa și poate să utilizeze în mod economic iluminatul. Din aceste motive iluminatul este a doua cea mai importantă unealta în amenajări, după finisajele de calitate. O serie extensa de benzi led sunt încastrate în scafe și mobilier ce devin elementele principale ale scenariilor de seara împreună cu iluminatul decorativ. Elementele cheie din fiecare zonă sunt iluminate indirect prin intermediul benzilor led, care le amplifică culorile și se fac mai plăcute ochiului. ( furnirul din fundalul televizorului, ceramica de la chiuveta, tapițeria de la pat și draperiile). Pentru când se dorește igenizarea spațiului de exemplu, am prevăzut la nivelul tavanului și spoturi încastrate elegante, care inundă încăperile cu lumină și evientiaza pardoseala și elementele de mobilier.

8. Cum ati reusit sa marcati, in zona spatiilor deschise (daca exista), functiunea fiecaruia dintre acestea, pastrand in acelasi timp o nota unitara?

Acest proiect are zona de living și cea de bucătărie de tip plan deschis. Acestea sunt două funcțiuni care se conturează destul de bine de la sine, prin prisma mobilierului specific, însă pentru a fluidiza designul și a contura tema de concept, am apelat la mobilierul customizat pentru ambele spații. Astfel am avut control si asupra finisajelor materialelor care se regăsesc în ambele zone ( Ral mdf, furnir mdf), însă o delimitare mai concretă am putut să o facem la nivelul tavanului, prin intermediul unei scafe și a unei grinzi existente.

9. Ce brand de electrocasnice ati ales pentru echiparea bucatariei? Ce alte branduri ati folosit pentru baie dar si pentru celelalte zone din casa?

Beneficiarul este admirator al brandului de electrocasnice, Miele, astfel că am păstrat în propunere dorință lui de a integra produsele lor în amenajare, ceea ce a ajutat la echilibrarea zonei închise din bucătărie. De fiecare parte a chiuvetei se regăsesc de la stangă la dreapta, o vitrina de vinuri, un cuptor electric cu funcție de microunde, un cuptor cu abur și un expressor incorporat. Toate acestea au și sertare termice sub ele pentru a menține o linie continuua a designului. În insula am integrat plita pe inducție și plita teppanyaki cu hota suspendată tot marca Miele. Celelalte electrocasnice precum mașină de spălat rufe, vase, statie de calcat , uscător, toate sunt tot de la Miele.
Partea de audio-video este acoperita de LG (clasa G ) pentru televizoare, Bang&Olufsen (Beosound A9) și Bowers&Wilkins (Formation Bar). În living se regăsesc branduri precum Ditre, Cattelan, dar și mobilier customizat realizat cu furnizori locali, Osis Furniture. În băi am propus bateriile de la Gessi, sanitare de la Cielo și cada din compozit de la Rexa.

10. Declaratie arhitect/designer

Estetica designului interior evoluează și ea, cu o concentrare tot mai mare pe personalizare și pe experiența utilizatorului. Ne străduim să creăm designuri care să reflecte personalitatea și stilul de viață al fiecărui client, punând accent pe confort, funcționalitate și elemente vizuale care să surprindă și să inspire.

Foto: Sebastian Stan

Proiect realizat de: Arh. Int. Eduard Nastasoiu

Nume birou arhitectură: Voxx Design

Nume architect/ designer: Arh. Int. Eduard Nastasoiu

Site: https://voxx.ro/